Vítejte na stránkách naší ekofarmy Šťastná koza

Tisková zpráva - Vybudování zázemí na farmě pro podporu agroturistiky

V roce 2018 se nám podařilo vypracovat projekt Vybudování zázemí na farmě pro podporu agroturistiky, který je podpořen z dotace Moravskoslezského kraje v rámci projektu Podpora cestovního ruchu v Moravskoslezském kraji v roce 2018, dotační titul č. 1: "Podpora agroturistiky".

 
 
 

Cílem projektu je snaha o vytvoření lokálního centra ekologického zemědělství, osvěty v potravinách, komunitním systému zemědělství a také o udržitelný způsob hospodaření.
Návštěvníci byli dosud odkázáni na "rozhovory u kafe" konané na venkovním posezení nebo v kuchyni podle příznivosti počasí.
Předmětem tohoto projektu je vybudovat zázemí pro pořádání přednášek a workshopů s tematikou lokální výroby, ukázkou řemesel, života na farmě a praktickými kurzy domácího zpracování mléka apod. s ohledem na historii a udržení kulturního dědictví a rázu kraje.

Kromě místností pro přednášky, workshopy, kurzy a jiné skupinové aktivity je součástí projektu i koplexní zázemí pro pohodlí návštěvníků, které zahrnuje mimo jiné: WC, vířivou relaxační koupel, automatické masážní lehátko (kombinace akupresury, moxování, infra tepla a polodrahokamu jadeit).

 

Na farmě byl certifikován zážitek jeden farmářem

automatické termomasážní lehátko, které v jedné masáži kombinuje známé techniky jako např. akupresura, moxace, chiropraxe, infrateplo a využívá léčivé síly polodrahokamu Jadeit.

Více zde: https://www.ceragem-praha.cz/produkty/

 

automatické termomasážní lehátko, které v jedné masáži kombinuje známé techniky jako např. akupresura, moxace, chiropraxe, infrateplo a využívá léčivé síly polodrahokamu Jadeit.

Více zde: https://www.ceragem-praha.cz/produkty/masážní lehátko a saunu se sprchou.

 

 

Cílm tohoto certifikovaného zážitku je umožnit široké veřejnosti stát se na jedne den farmářem a  zažít si na vlastní kůži jaké široké spektrum činností je nutné nas farmě plánovaně i neplánovaně vykonat, tak aby bylo možné se postarat o zvířata, zpracovat mléko a hotové výrobky nabídnout konečněmu spotřebiteli.

 

Zvýrazněna je potřeba podpory lokální ekonomiky a dodávání místních výrobků místním spotřebitelům. 

Den otevřených faremních vrat

V sobotu 18.5. od 10 hodin se pořádá již 4, ročník DOFV (dne otevřených faremních vrat) ekofarmy Šťastná koza.

Všichni jste srdečně zváni:-)

2019_Plakát Šťastná koza A4(3).pdf (1061492)

Jak šmakuje Moravskoslezsko - gastrofestival 2018 - 11.8. v Karlově Studánce

V sobotu 11.8. od 9 hodin najdete náš stánek v rámci akce "jak šmakuje Moravskoslezsko v Karlově Studánce.

Více o programu můžete najít zde

Den otevřených faremních vrat

V sobotu 19.5. od 10 hodin se pořádá již 3: ročník DOFV (dne otevřených faremních vrat) ekofarmy Šťastná koza.

Všichni jste srdečně zváni:-)

2018_Plakát Šťastná koza A4.pdf (1189658)

Den otevřených faremních vrat (20.5.2017)

Děkujeme všem návštěvníkům našeho včerejšího Dne otevřených faremních vrat.  Naším přáním bylo, aby byl druhý ročník této akce ještě lepší než ten první a myslíme, že se nám to povedlo :-)
Děkujeme spoluorganizátorům a sponzorům - Pro -bio Svaz ekologických zemědělců , Pro - bio Moravská brána, Destinační management Fulnek - díky kterým zde mohly děti řádit na skákací farmě a všichni jsme mohli poslechnout příjemnou cimbálovou kapelu.
Díky Sylvě a Andrejce z Pro-bio za propagaci biopotravin, a pomoc při organizaci celého dne.
Díky Aničce a malé Zuzance za celodenní vodění našich dvou koníků a bezpečné vození dětí
Díky Tomášovi M. za obětavé mytí talířků po snězeném guláši :-)
Děkujeme také všem, kdo šli včera "s kůží na trh" - tedy se svými výrobky, rádi jsme poskytli prostor výrobcům z našeho blízkého okolí, protože sami dobře víme, jak je ruční výroba čehokoliv náročná.
Už dnes máme nápady na vylepšení příštího ročníku (je jich víc, např. ke guláši chyběla cibule, vyrobila jsem málo kraváčků...), přivítáme i vaše nápady, abychom se za rok zase mohli pochválit, že byl Den otevřených vrat 2018 ještě lepší, než ten loňský :-)
Komu se u nás líbilo, rezervujte si v kalendáři už dnes datum 19.5.2018!

Kdo z vás by měl pocit, že bez kraváčků (a jiných našich produktů) do příštího roku nevydrží, může si cokoliv z našeho sortimentu objednat a vyzvednout u nás na farmě. Pravidelně jednou za 14 dní také dodáváme do Ostravy - do prodejny Levander na Hulváckém kopci, dále do Příbora a Kopřivnice.-Bližší info o systému objednávek můžete dostat na tel. 737171512, případně mailem.

Platný ceník produktů z farmy (19.2.2017)

Pro všechny příznivce zveřejňujeme paltný ceník produktů z naší farmy

ceník farma 2017.pdf (323540)

Plány na rok 2017 (19.2.2017)

Pro tento rok plánujeme nabídnout svým zákazníkům nové produkty a to jak sýry, tak i ochucené nápoje vyráběné z naší syrovátky i tvarohu.

Zážitkový pobyt na Slevomatu (16.6.2016)

Naše farma  navázala spolupráci se slevovým portálem Slevomatem a v současnosti nabízíme na jejich portále jednodenní zážitkový pobyt na farmě s farmářským obědem a bedýnkoou našich výrobků.

Podrobnější informace najdete na tomto odkazu www.slevomat.cz/sleva/991221-den-na-farme-s-jidlem-biobedynka-s-sebou

Biosýr z ekofarmy Šťastná koza vyhrál cenu na Slovensku (16.6.2016)

Náš první letošní kozí zrající sýr se zúčastnil sýrařské soutěže na  Slovensku na akci Ovenálie.

V kategorii kozích sýrů jsme vyhráli první místo:-)

více informací najdete zde pro-bio.cz/Aktuality/Biosyry-z-Ekofarmy-Stastna-koza-oceneny-na-Slovensku/

Ekomagazín TV Polar (8.6.2016)

Nahrávka ekomagazínu č.175 TV Polar o naší farmě za přispění Alenky Malíkové z RC Moravská brána.

drive.google.com/a/polar.cz/file/d/0B_Ce1KnaBExEYXZFRWlYNFFWZnc/view?pref=2&pli=1

Den otevřených faremních vrat (21.5.2016)

Na naší farmě jsme ve spolupráci se svazem Pro-bio zorganizovali první den otevřených faremních vrat.

Akce se povedla a uvažujeme o jejím každoročním opakování.

více informací a jedny z mnoha pořízených fotografií najdete zde www.zonerama.com/Link/Album/1633304

Začátek kozí sezony (26.3.2016)

Na naší farmě jsme začali dojit prvních pár koz ,mléka je ještě málo. Pro první návštěvníky již máme cca 8 litrů denně.

31.3. bude k odběru letošní první čerstvý kozí sýr a také kozí tvaroh. Kdo má chuť, může přijít ochutnat.

Letos se chystáme opět ochucovat čerstvé sýry a později i zrající. Jako příchutě plánujeme použít olivy, barevný pepř, chilli a brusinky.

Kozí jogurty (3.5.2015)

Dnes jsme vyrobili po delší době první várku kozícjh jogurtů a opět je zařazujeme do našeho výrobního programu.

Naše kozí jogurty jsou bez přídavku různých zahušťujících látek a také zcela bez přídavku kravského mléka nebo syrovátky.

Stejně jako u kravských jogurtů se  naše porce jogurtu ustálila na170 ml a vyrábí se z pravých bulharských jogurtových kultur

Sýry ze Šťastné kozy míří do Francie

Byli jsme osloveni kanceláří hejtmana Moravskoslezkého kraje o dodávku sýrů k prezentaci regionálních produktů našeho kraje na festivalu Marché Européen (Evropský trh) v Saint Germain en Laye (30 km na západ od Paříže). Letos se pořádá již 10. ročník tohoto festivalu a Moravskoslezský kraj se jej bude účastnit potřetí.

Cílem festivalu je představit  různé regionální (místní) produkty, potraviny a  řemesla, typická pro kraj, město, výrobce a také různé tradice.

Více informací na letáku ke stažení zde programme marché euro 2015.pdf

Naše sýry tak mají namířeno do sýrařské velmoci Francie, kde budou mít obrovskou konkurenci.

Duben 2015

V průběhu dubna jsme začali s projektem KPZ mléčných biobedýnek v Příboře, kde máme již 11 členů této komunity.

Zkušební dodávka bedýnek pro Ostravu je plánována na čtvrtek 30.4., prozatím odběr potvrdilo jen několik málo zájemců.  Uvidíme, zda si mléčné bedýnky v Ostravě získají stejnou přízeň jako tomu bylo v Příboře.

Zkoušíme pást kozy v pastevních sítích a zatím nám o zvířatům tento způsob vyhovuje.

 

Mléčné biobedýnky

Příští rok bychom se chtěli začít s mléčnými biobedýnkami v systému KPZ (komunitou podporované zemědělství) , tak jak je to běžné nejen v zahraničí, ale v podobě zeleninových bedýnek i v ČR. Hlavní myšlenkou tohoto systému je vybudování komunity odběratelů, která se dělí o celou úrodu (výrobu). Odběratelé jsou tedy podílníci produktů farmy.

Nabídka a tedy obsah bedýnek se bude v průběhu roku měnit, podle množství mléka a sezonosti výrobků, hodnota  bedýnek bude v průběhu roku stejná.

Více informací naleznete v letáčku níže, případně rádi zodpovíme veškeré dotazy

letak_BIO_bedynky_2015.pdf (842297)

 

 

4.prosince

letošní sezona kozího mléka je u konce a koncem tohoto týdne budeme kozy zasušovat.

Další mléko se dá očekávat v březnu příštího roku -  o zahájení nové sezony budeme informovat.

Regionální potravina

Den 16.7.2014 získal náš čerstvý kozí sýr  první místo v soutěži regionální potravina Moravskoslezského kraje v kategorii sýry včetně tvarohu a anše farma získala certifikát a oprávnění užívat značku regionální potravina.

 

Omlouváme se všem zájemcům o kraváčky (šlehaný kravský tvaroh), v současné době prodáme téměř všechno kravské mléko a na výrobu tvarohu zbývá mléko jen sporadicky. Sice nás mrzí, že neuspokojíme naše stálé mlsné zákazníky, na druhou stranu jsme rádi, že máme trošku času na jiné aktivity - výcvik psa, studium na mlékařské škole v Kroměříži, stavební úpravy ve stáji, opravy vozového parku, kafe se sousedkou... a taky si trošku užíváme zimního odpočinku, který nám brzy skončí - až kozenky porodí a začnou dojit, nezastavíme se až do listopadu.

2.únor

Před nedávnem jsme si založili facebookové stránky. Přátelé nás přesvědčovali, že na facebooku už jsou všichni, jen naše kozy chybí :-). Realita je bohužel taková, že nemáme vůbec čas se komunikaci přes facebook věnovat, zůstaneme u starých dobrých www. stránek, takže se tímto omlouváme všem, kdo nám tam píšou a čekají odezvu. Všechny rádi uvidíme ve skutečnosti, ne jen virtuálně, na naší farmě, obzvlášť máte-li děti, přijeďte se v polovině února podívat na čerstvá kůzlátka.

Dnes jsme se poprvé zúčastnili výcviku pasení v Libhošti s naším borderákem Charliem. Od paní cvičitelky byl pochválen (já jsem byla pokárána, že je Charlie trošku obtloustlý :-( ) Budeme se snažit jezdit na výcvik každou neděli odpoledne, aby byl z Charlieho brzy užitečný pomocník na naší farmě :-)

 

21. ledna

Atmosféra na naší farmě houstne - porody koz se blíží. Kozenkám se zvěšují břicha a zpomaluje krok při návratu domů z výběhu. Některé už jsou umístěné v porodních kotcích, aby měly svůj klid a svůj krmelec :-). Všechny ale chodí za každého počasí přes den ven, pohyb potřebují a stáje si ještě užijí, až budou mít kůzlátka a přijde konečně ta pravá zima (v dubnu???)

Asi deset týdnů před plánovaným porodem začaly kozí maminy dostávat do krmení krmný doplněk z ostropestřce mariánského Silyfeed. Tento doplněk podporuje funkci jater, zdravé trávení a střevní mikrofloru, má vysoký obsah omega 6 mastných kyselin, chrání tělo proti volným radikálům, podporuje reprodukci, pozitivně ovlivňuje vývoj plodu, následně i kvalitu a produkci mléka. I díky tomuto přípravku jsou kozy před porody ve skvělé kondici.

Veškeré potřebné množství granulí a doplňků z ostropestřce nám dodává společnost IREL, spol. s r.o. zdarma. Děkujeme!

IREL, spol. s r.o. byla založená v r. 1994 jako ryze česká, soukromá společnost. Od svého založení je společnost IREL® významným výrobním partnerem mezinárodních farmaceutických společností. Výroba je primárně zaměřena na předextrační úpravu léčivých drog, zejména ostropestřce mariánského a námele. Vysoce kvalitní předextrační úprava těchto rostlin umožňuje mnohem efektivnější finální extrakci léčivých substancí, což je spojeno i s jejich vyšší kvalitou.

Většina předextračních technologií a postupů již byla zaregistrována a společnost IREL, spol. s r.o. vlastní jejich patenty, udělené na základě mezinárodního práva patentové ochrany.

 

6.ledna

Na základě kontoly z 29.listopadu nám bylo doručen cedrtifikát Bio -  produkt ekologického zemědělství na následující produkty:

kozí mléko syrové

seno

kozy živé

1. prosinec - pěkné čtení :-)

na oblíbeném serveru www.ifauna.cz jsem našla hezký článek, nejen o mléku a jeho prospěšnosti pro člověka, ale i o radostech a strastech chovatele :-)

začátek si přečtěte zde:

Máme krávu

Tento článek nebude návodem jak se stát soukromým zemědělcem – chovatelem krav, ale bude zaměřen na nejdůležitější surovinu pro kterou krávy chováme, a to je mléko.
Mléko a mléčné výrobky většinu z nás provází téměř celý životem. A za tuto dobu ho zkonzumujeme docela velké množství. Proto je dobré vědět z jakého zdroje (chovu) mléko na náš stůl přichází, protože jen zdravá a správně krmená a opatrovaná kráva může vyprodukovat zcela zdravé mléko.
Vím o čem píšu, protože po příchodu krávy do naší rodiny jsme nikdo po celých patnáct roků nebyl vážně nemocný (kromě běžné chřipky, angíny, dcera devět let neměla na zubech kaz. Vlivem mléka na zdraví člověka se zabýval také dr. Henry Bieler ve své knize „V potravě je lék“. Cituji str. 187: „Bohužel všechny pokusy mléko konzervovat vedly ke změnám štěpení složitých molekul a tímto ke snížení jejich výživné hodnoty. Velmi daleko od původního stavu mléka je například podmáslí, sušené mléko, sýr, kondenzované, pasterizované a homogenizované mléko. Ke všemu stačí jednoduchý pokus: pasterizované mléko se ve střevech kazí, kdežto syrové kvasí. Pasterizované mléko se kazí i v láhvi, uchováme-li ho v teplé místnost, a po pěti dnech je z něj zapáchající hmota. Čerstvé mléko kvasí a je jedlé i jako kyselé …“

.... pokračování zajímavého článku si můžete přečíst na https://www.ifauna.cz/skot-prasata/clanky/r/detail/4405/mame-kravu/

29. listopad - kontrola ekologického hospodaření

dnes proběhla na naší farmě kontrolní návštěva inspektora Biokontu, kontrolní organizace ekologického hospodaření. Požádali jsme zároveň o certifikaci mléka - uznání značky "Bio" a dále o certifikaci námi vyráběného sena - taktéž "Bio". Kontrola proběhla bez komplikací a my si zase na nějaký čas můžeme oddechnout :-)

10. listopad - odstředivka

Konečně jsme vyzkoušeli odstředivku, s výsledkem jsme spokojeni. Nabídku produktů rozšíříme o smetanu (80kč za litr) a odstředěné mléko (14kč za litr). Obojí můžete před zakoupením ochutnat.

9. listopad - Charlie

Zcela neplánovaně přibyl na naši farmu nový obyvatel, tříměsíční pejsek plemene border colie jménem Charlie. Budeme se snažit z něj vychovat užitečného pasteveckého psa, který nám bude pomocníkem při ovládání stáda koz a snad se zase vrátíme do doby našeho začátku, kdy jsme chodili s kozama na procházky a pastvu navolno (od té doby co máme starou kozu Magdalenu to možné není, ta se totiž vždycky nečekaně rozhodla, že jde z pastvy domů a stádo prchlo s ní). Výcvik pejska u ovcí se doporučuje zahájit až v roce věku, zatím tedy hledáme informace a sami se učíme co se budeme muset naučit :-). Kozy jsou pro pastevecké psy obtížnější na ovládání, nejtěžší je ale donutit k poslušnosti krávy, věříme, že se náš malý Charlie všechno naučí :-) A až zase poběží kráva Esterka, případně některé z jejích pubertálních telat dokola okolo statku s ocasem kolmo vzhůru, nebudu sama, kdo ji bude honit :-)

Charlie čučí na slepice

nahoře zleva: Hary, Charlie, Sendy, Rumcajs. Charlie si to mete domů, jakoby tu byl odjakživa ...

dole: tak nebuď lakomá a dej mi kousek...

Naše psí smečka - Sendy, Rumcajs, Hary a Bary- přijala Charlieho kupodivu lépe, než jsme očekávali. Dokonce mu dnes poskytli část jejich oblíbené prasečí lebky, kterou před pár dny kdesi exhumovali a od té doby ji poctivě porcují. Naštěstí tuto činnost vykonávají jen nahoře na pastvinách po dobu krmení koní, domů si práci netahají :-) Smečka mi slouží jako Charlieho vodítko - zavolám psy, přijde i štěně, takže se nemusíme (oba) trápit používáním vodítka. (ani si to neumím představit, na dost terénní cestě na pastviny v jedné ruce nesu kyblík se žrádlem, druhou tlačím kočárek, vodítko bych si asi uvázala k noze...?)

 

Možná někomu mezi psy naší smečky chybí jedno jméno - před třemi dny se od nás odstěhovala fenka skorojezevčíka Pepina. Šla "do služby" do rodiny paní Elen v Brušperku. Její dcera Alenka si moc přála pejska a maminka hledala cestu, jak si pobyt psa v domácnosti vyzkoušet. Pepina má cestu zpátky k nám stále otevřenou, kdyby jí bylo moc smutno, může se kdykoliv vrátit. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje, možná proto, že vyměnila pelech ve stáji za Alenčinu postel :-). Uvidíme, jak se Pepča bude chovat k ročnímu Vašíkovi, víme co tak malé děti s pejsky dovedou, když rodiče nestačí včas zasáhnout. Náš Tobík zásadně strká ručky koním a kravám do tlamy a když má v dosahu kočku, capne ji za kožich a lomcuje co mu síly stačí :-)

 

Tobiášek "já nic, já muzikant, ani nevím, jak kočka vypadá..."

 

 

8. listopad - Kraváček

Kozy už definitivně přestaly dojit, až do března bude na naší farmě k dispozici pouze mléko kravské a výrobky z něj.

Jsme rádi, že je mezi našimi zákazníky velmi úspěšný výrobek Kraváček. Děláme ho z tvarohu a smetany, přidáváme cukr a vanilkový cukr, šleháme.

Srovnatelný výrobek je například Ostraváček, našli jsme ale tři rozdíly oproti tomuto výrobku: ostraváček je termizovaný, tzn., že se z důvodu zvýšení trvanlivosti termizuje hotový výrobek. Je to případ i termizovaných sýrů, například Lučina. Nevýhodou termizování je to, že dojde ke zničení všech živých mlékařských kultur, které jsou v procesu výroby do tvarohu (sýru) přidávány. Netermizovaný výrobek obsahuje živé kultury, termizovaný je mléčná mrtvola.

Dalším rozdílem je složení - jedlá želatina je levná a výrobek "nafoukne", stabilizátor guarová guma má za úkol stabilizovat výrobek, jeho složky a strukturu, například zamezit oddělování syrovátky. Žádná z těchto přidaných látek není zdraví škodlivá a jejich použití vyhovuje potravinářským normám. Máme ale zapotřebí tuto chemii konzumovat?

 

13. říjen

kozí sezona pomalu končí, kozenky jsou (doufáme) připuštěné, dojí se již jen jednou denně a brzy budou odpočívat a připravovat se na lednové a únorové porody a další laktaci. S produkcí mléka počítáme asi do konce října, budeme se snažit uspokojit potřeby našich stálých odběratelů co nejdéle to půjde.

Těší nás, že se velká většina mléka i produktů za uplynulou sezonu prodala z farmy přímo zákazníkům, jsme rádi, že si nás stále více z vás dokáže najít a za našimi produkty se vracíte. Je to vedle finanční odměny další druh ocenění za naši práci, která je v tomto oboru skutečně nelehká, nekončící a někdy i stresující.

Zimní období bude pro nás částečně časem odpočinku, budeme mít čas věnovat se zpracování kravského mléka od našich dvou dojících kravek Zorky a Esterky. Obě nám denně dají cca 35 litrů dobrého tučného mléka, ze kterého sbíráme smetanu, vyrábíme máslo, a ze zbylého mléka převážně tvaroh. Tvaroh dále zpracováváme ve sladký šlehaný krém zvaný Kraváček. (protože kozí tvaroh je ještě o třídu lepší než kravský, v příští kozí sezoně plánujeme výrobu stejného výrobku z kozího tvarohu - Kozáčka)

Kraváček je šlehaný kravský tvaroh s přídavkem cukru a smetany od našich kraviček. Nepřidáváme do něj žádné přídavné látky jako jsou běžné v "obchodních" výrobcích: ztužovadla, stabilizátory, vylepšovače chuti, barviva, konzervanty, atd.

Vyrábíme kraváček čistý a s čokoládou - čokoláda také naší výroby, složení - kakao, cukr, naše smetana.

Cena 150g kraváčka čistého je 17kč, čokoládového 19kč. Na přání můžeme vyrobit i větší gramáž.

Tvaroh chceme také zpracovávat na tzv. "vařený sýr", což je staročeský výrobek, který ovšem můžete ochutnat i na farmách v Rakousku a určitě i v jiných zemích. Naši předkové tímto zpracováním prodlužovali trvanlivost tvarohu a určitě také úspěšně uspokojovali chutě svých mlsných jazýčků - vařený sýr se chutí a vůní podobá tvarůžkům, které jsou mimochodem také výrobek z tvarohu.

Doufáme, že vám brzy budeme moc dát vzorek ochutnat.... :-)

Protože jsme v poslední době přijali několik reklamací týkající se vysoké tučnosti našeho tvarohu, pořídíme v brzké době odstředivku na mléko. Ta by  nám měla umožnit vyrobit dietní tvaroh z odstředěného mléka, uvažujeme také o rozšíření naší nabídky mléka z plnotučného mléka (8-10%tuku) na mléko polotučné (ne každému vysoký podíl tuku v mléce jerzeyských krav vyhovuje), případně odstředěné.

Díky odstřeďování mléka budeme mít také více smetany na výrobu másla, zkoušíme vyrábět kromě klasického másla i máslo ochucené, první prototyp je ochucen kořením "bylinkové máslo", které je velmi úspěšné při nakládání a kořenění kozích sýrů.

A ještě jeden "pracovní závazek" na zimu - pustit se do výroby jogurtů.

Shrnutí zimní nabídky naší farmy:

kravské: mléko, tvaroh, kraváček, vařený sýr, máslo, ochucené máslo, výhledově jogurty.

Zájemci o výrobky pište prosím sms nebo maily, případně zavolejte, abychom pro vás měli připraveno to, na co se k nám těšíte :-)

 

 

2. srpna

Po delší odmlce deníku naší farmy, vyplněné usilovnou prací, budováním a vylepšováním farmy a hlavně bojem s časem uvádím aktualizovaný ceník našich výrobků:

kozí sýr čerstvý přírodní 360/ kg

kozí sýr čerstvý kořeněný 370/ kg

kozí sýr nakládaný 370/ kg

kozí tvaroh 220/ kg

vejce 4/ ks

kozí mléko nepasterované 30/ l

kozí mléko pasterované 33/ l (pasterujeme od 5 litru)

kozí syrovátka 12/ l

kravská syrovátka 12/ l

kravské (jerseyské) mléko (8 - 10% tuku) nepasterované 20/ l

kravské (jerseyské) mléko (8 - 10% tuku) pasterované 23/ l  (pasterujeme od 5 litru)

máslo čajové 180/ kg

kravský sýr čerstvý přírodní 230/ kg

kravský sýr nakládaný 240/ kg

kravská Gouda 3 měsíce zrající 390/ kg (k odběru od září)

kravský tvaroh 130/ kg

18. duben

Omlouváme se všem zájemcům o kefír - došly nám kefírové kultury, jakmile nám budou dodány, bude kefíru dostatek :-)

14. duben

kozího mléka už je na výrobu dostatek, pravidelně děláme kozí i kravský sýr, tvaroh a kravské máslo. Vyrábí se v neděli, úterý a čtvrtek, kdo si chcete dojet pro nejčerstvější produkty, dojeďte v pondělí, středu a pátek vždy v odpoledních hodinách.

Zájemci o mléko prosím dejte vědět dopředu, stačí napsat sms nebo mail, mléko je sice dvakrát denně čerstvé, ale ve dnech, kdy vyrábíme (viz výše), je všechno nezamluvené mléko hned ráno zpracováváno, takže k prodeji nezůstává.

Zájemci o jogurt a kefír prosím objednejte tak 3 dny dopředu, tyto produkty děláme většinou na objednávku (vyrábíme o něco větší množství, takže něco zůstává i pro neobjednané :-) )

Slibovali jsme uveřejnění ceníku, tak tady je alespoň jeho část:

kozí mléko syrové 30kč za litr

kozí sýr 380 kč za kilo

kozí tvaroh 250 kč za kilo

kozí syrovátka 12kč za litr

kozí kefír 45kč za litr

kravské mléko syrové 20kč za litr

kravský sýr 260kč za kilo

kravské máslo 160kč za kilo

 

31. březen

Kozí sýr bude ve středu odpoledne, kozí i kravské mléko je denně, máslo bude dnes večer.

Úspěšně dojíme kravku Zorku :-) Zora - byť pochází z volného pastevního chovu, je při dojení docela hodná, jen vyžaduje jednoho čeledína, který ji drbe na krku, pak nekope a trpělivě čeká až se nešikovné dojičce podaří nasadit všechny čtyři nástavce od dojačky :-( Je to teda peklo, zlaté dva kozí cecky....Mlíko má hodně tučné, nadojíme asi 10 litrů denně, sbíráme smetanu a včera se nám podařilo vyrobit první máslo! Je žluté jako sluníčko a moc dobré - kdo máte zájem, můžete ochutnat :-)

Zorčin býček je pěkný lump, hned jak nezavřem branku, vyběhne do stájové chodbičky a udělá si z ní dostihovou dráhu - lítá tam a zpátky a na každém konci brzdí i očima (někdy to neubrzdí a pleskne sebou, to ho ale od dalšího řádění neodradí). Psi jenom zvědavě čučí, co to je zas za divné zvíře, maminka ho starostlivě volá, ale jemu je to celkem fuk :-)

Tak kde je konečně to jaro?

24.3. Momentálně je pouze kozí mléko, výrobky budou hotové v úterý (sýr) a ve středu (tvaroh), snad bude i kefír...

18.3. Tvaroh je vyprodán, sýr taky, další sýr bude ve středu odpoledne cca po 16h. Také předvelikonoční kůzlečí maso je rezervováno, nejbližší bude 10. dubna. Volné jsou 4 litry kefíru.

Zatím máme stále omezené množství mléka pro výrobu, po velikonocích bude líp :-)

17.3. Sýr je již téměř vyprodán, máme poslední tři kousky. Od rána je hotový tvaroh, toho je zatím k dispozici asi 1kg. Další sýr bude ve středu odpoledne

14.3. Naše slepičky zimu nerady, proto se snášením vajíček úspěšně stávkují. Vajíčka jsou nyní v omezeném množství, pokud máte zájem, rezervujte mailem nebo sms. Jakmile se zase oteplí, bude vajíček dostatek :-)

13.3. Nejbližší volné mléko je až nedělní ranní, v případě zájmu pište na info@stastnakoza.cz, případně sms na 737171513. Sýr je již vyprodán, další cca 2kg sýra budou k dispozici v pátek odpoledne. Po velikonocích bude mléka víc a zbude i na výrobu kefíru, tvarohu a jogurtů.

Od zítřka budeme mít i dostatek skleněných lahví, kdo nechce mléko v plastu (nová plastová lahev stojí 3kč), může si zakoupit zálohové skleněné (20kč) a měnit prázdné za plné. Až nebudete mít o mléko zájem, láhve rádi vykoupíme zpět.

9.3. tvaroh bude vyroben v sobotu 16.3. (sýr jak níže uvedeno ve středu 13.)

 

Děkujeme všem zákazníkům za zájem o naše produkty. Uděláme maximum pro to, abychom uspokojili všechny mlsné jazýčky a proto vás prosíme, zasílejte nám své požadavky dopředu, nejlépe emailem, možno i telefonicky nebo sms. Podle vašich požadavků budeme plánovat výrobu a druh produktu. Na přání jsme schopni vyrobit tvaroh, jogurt, kefírové mléko. Brzy plánujeme také výrobu polotvrdých sýrů, momentálně na ně ještě není kapacita.

V současné době je k dispozici denně ráno cca 15 litrů mléka, sobotní je již rezervováno, ostatní dny je možné se na odběru mléka domluvit. Sýr je momentálně vyprodán (2 poslední krabičky se předpokládám prodají zítra), další bude čerstvý ve středu 13. března. Před zakoupením je možné sýr i mléko u nás ochutnat. Těšíme se na vaši návštěvu :-)

Platný ceník na tento rok v současné době zpracováváme, ceny jsou zatím na vyžádání na emailu nebo telefonicky při objednávce. Brzy ceny zveřejníme zde.

Vajíčka od našich slepic jsou k dispozici také.

 

8. březen

Kozí rok - pokračování

Konečně kůzlata dorostla do věku jednoho měsíce, můžeme je tedy na noc od  maminek odstavit a ranní mléko mít pro sebe. Po ranním dojení jdou zase kozy s kůzlaty dohromady a jsou spolu až do večerního odstavení. Kůzlatům toto omezení neublíží a my už můžeme začít vyrábět první sýr a prodávat zájemcům mléko. Je pravdou, že odchov kůzlat na maso je u mléčného plemene, jako je česká bílá koza, neekonomické. Jsou chovatelé, kteří se kozlíků zbavují hned druhý den po narození, my nepovažujeme toto jednání za etické. Koza je po porodu šťastná, že má svá kůzlata a nerozlišuje, zda jsou to kozinky na chov, nebo kozlíci. Kozlíky necháme pod matkami do cca 10 týdnů věku.

Odstavem kůzlat začíná pro chovatele hlavní mléčná sezona - dojení probíhá dvakrát denně, ráno a večer. Trvá přibližně od dubna do konce října.

Tak do nové sezony kozám a dobrotám z kozího mléka zdar! :-)

 

9. únor

Kozí rok - pokračování

V současné době máme již prvních devět koz okozlených, kůzlata jsou stále pod matkami, mají přístup do společného kůzlečího prostoru zvaného "školka". Tam maji svůj příkrm - granule, seno a dřevěné špalky pro svoje kůzlečí skopičiny. Jejich matky do školky přístup nemají a kůzlata tam tráví většinu času, k maminkám se vracejí jen když mají hlad. Spokojeně spí společně na jedné hromadě, nebo se navzájem pošťuchují a poskakují po krmítku i k tomuto účelu donesených dřevěných špalcích (foto viz fotogalerie)

I když jsou kůzlata pod matkami bez omezení a kdykoliv se můžou jít napít, máme již asi 5 litrů mléka denně. Kozy na ranní a večerní krmení chodí na dojírnu, je to z ošetřovatelského pohledu jednoduššní než každou kozu krmit zvlášt z kyblíku a přivazovat. Kozy ochotně a poslušně vyběhnou ze svého chlívku, běží do chlívku před dojírnou a už stojí frontu a čekají až budou puštěny na dojírnu, kde je čeká v korýtku jejich přesně odměřená dávka jádra. Než ji sežerou, kontroluje ošetřovatel z druhé strany kozám vemena, přebytečné mlíčko je oddojeno, vemena jsou namazána mastí a zkontrolován jejich stav. Občas se stává, že kůzlata matce vemeno pokoušou nebo dojde k jinému zranění, při větší produkci mléka a malém odběru (když má dobrá dojnice jedináčka) může dojít k zánětu ve vemeni. Kontrolou ráno i večer se těmto komplikacím předchází.

Asi po šesti týdnech od narození prvního kůzlete začneme mimina od maminek na noc odstavovat a ráno budeme dojit. Bude to přibližně na začátku března a v té době se už začne vyrábět první kozí sýr a další výrobky. Prodejny, kde budou naše produkty k dispozici naleznete také na našich stránkách, samozřejmě bude možné mléko i výrobky zakoupit u nás ze dvora.

Pokračování příště....

 

 

 

Prosinec 2012

Všem příznivcům naší farmy, stávajícím i budoucím zákazníkům přejeme šťastný a veselý nový rok 2013.

Kozí rok

27. prosinec

V listopadu i prosinci nám volalo několik zájemců o kozí mléko a výrobky, rádi bychom proto informovali, jak to s kozenkama vlastně v průběhu roku je.

V současné době - koncem prosince, kozy již druhý měsíc nedojí, jsou vysokobřezí a za necelý měsíc čekáme první porody. Kozy jsou rozdělené do porodních boxů, kde má každá své pohodlí a bezpečí. Kozí šarvátky jsou totiž docela časté a stejně časté jsou i nepříjemné úrazy, které můžou skončit i předčasným porodem - potratem nedonošených kůzlat. Proto je důležité, aby se v tuto dobu kozy nepraly o žrádlo, nevyjasňovaly si postavení ve stádě. Proto jsou pohromadě jen malé skupiny koz a ve skupinkách jsou jen ty kozenky, které jsou spolu zvyklé. Kozy, které se projevují hodně dominantním chováním, případně i ty, které jsou naopak více submisivní, je dobré mít odděleny úplně. Porodní boxíky, kdy na sebe všechny kozy vidí, ale nejsou spolu v kontaktu, jsou pro toto období ideální.

Přibližně šest týdnů před termínem porodu začínají kozy dostávat jiné krmení. Krmná dávka obsahuje kromě sena, vody a lizu taky vojtěškové seno, sojový šrot, granule pro dojící kozy a ječmen. Kozy začínají dostávat teplé nápoje z vařeného lněného semínka s přídavkem vitaminu D a C.

V období porodů jsou kozy citlivější na rušivé vlivy, nerady vidí ve stáji cizí lidi a můžou útočit na zvířata, s kterými se během roku snesou, například na psy. Hned po porodu jsou kozí tety často zvědavé na nová miminka, maminky si ale svoje přírůstky i před tetami chrání. Po porodu a ošetření kůzlete je třeba pohlídat, aby se malé dostatečně napilo mleziva. Pokud se kůzle stále motá kolem mámy, je hladové a je třeba mu pomoct najít mámino vemínko. Pokud spokojeně spí ve slámě, je nasycené a je třeba zkontrolovat koze vemeno. Laktace má často rychlý nástup a koza produkuje víc mléka, než kůzlata můžou vypít, proto je třeba část mleziva oddojit, aby se nevytvořil zánět.

Mlezivo je vzácná tekutina, která má zcela jiné složení než mléko a zajišťuje mláděti vytvoření imunity. Bez mleziva kůzle většinou nepřežije, proto si chovatelé část oddojeného mleziva zamrazují pro případný úhyn kozy při porodu. Ideálně by mělo mít každé kůzle mlezivo vlastní matky, v případě nouze ale kůzleti zachrání život i mlezivo jakékoliv jiné kozy. Důležité je, aby bylo oddojeno co nejdříve po porodu, složení mleziva se s časem rychle mění a nejcennější je to nejdřívější. Asi šestý den se mlezivo změní v mléko. Kozí mlezivo má údajně i velmi pozitivní účinky na imunitní systém člověka, mezi našimi zákazníky je i několik takových, kteří úspěšně bojují s rakovinou a kozí produkty i mlezivo jim v tom pomáhají.

pokračování příště...

Březen 2012

Konečně dorazilo hezké jarní počasí i k nám na farmu a s ním i spousta návštěvníků s dětmi i bez nich. Děti si prohlížejí a hladí zvířátka, pořizují fotky - svých dětí, našich zvířat, či společné... 


 

PF2012

Zavítat k nám mohou nejen zájemci o mléko. Uvítáme u nás i začínající chovatele, ty kteří o chovu koz uvažují a také návštěvníky hledající oázu klidu a míru v blízkosti Ostravy, v Poodří, ve Velkých Albrechticích.

Při návštěvě s sebou určitě nezapomeňte vzít děti!

 Cílem pro letošní rok je mít schválenou sýrárnu s prodejem našich  výrobků. Na vybudování sýrárny a sortimentu výrobků již pilně pracujeme:-)

Také finišujeme na zprovoznění prvního pokojíku k ubytování přímo na farmě.

Novinky

V této rubrice nejsou žádné články.